Следи от пестициди са най-честият проблем в менюто на българина. За това съобщава Европейската комисия в годишен доклад за работата на системата й за ранно предупреждение за безопасност на храните и фуражите.
Според доклада българските власти са осведомили Брюксел за 109 случая на опасни храни. 77 пъти е ставало дума за следи от пестициди, 15 за микотоксини и в 10 случая за опасни добавки и оцветители, пише Dnes.bg.
Пестицидите изглеждат основно български проблем с най-високо съотношение в целия ЕС. След нас е само Италия, където пестицидите саа трети по важност риск при храните. Като резултат плодовете и зеленчуците са най-често сигнализирания вид храна от българските власти към европейските партньори през миналата година.
По брой задействания на системата за предупреждение за плодове и зеленчуци България е инициатор на най-много предупреждения в целия ЕС - 84. Следват 14 сигнала, задействани за опасни ядки и семена. В 55 случая на пестициди, нотифицирани от България, става дума за внос на сладки чушки от Турция.
Като цяло ЕС страда най-вече от салмонела от пилешко (най-често прясно) и от високите нива на живака при рибата меч. Следват афлатоксините, откривани в ядките и фипронилът в яйцата - най-големият единичен скандал през миналата година.
Завишени нива на фипронил в яйцата, произлизащ от почистване на птицеферми със забранени вещества в Белгия и Холандия, обхвана цяла Европа, включително и България, където бе открит заразен внос на яйчен прах.
Салмонелата е най-често докладваният патоген в храната в ЕС (207 случая и 473 от внос). Месото и месните продукти, както и яйцата, преобладават като повод за тревога. Листерията, откривана основно в пушени риби и сирене, eшерихия коли - в морски продукти и нововирус в стридите, са също често срещани болестотворни бактерии в храните.
Тежките метали са намирани основно в риба от Испания. Италия е нотифицирала най-много случаи с високо съдържание на живак в риба меч, съобщава докладът. Други тежки метали, които се намират в рибните продукти са живак и кадмий.
Алергените, най-често са съобщавани в мляко, глутен, соя и ядки, откривани предимно в зърнени и тестени продукти.
За първа година рисковете от вносни храни са по-големи от тези от европейските. Бразилия, Турция и Китай са страните, от които са внесени най-голяма част от продуктите, които след това са сигнализирани като опасни. Следват ги Индия и САЩ.
От 3832 случая, докладвани през системата за ранно предупреждение на ЕС, 942 са представлявали сериозен здравен риск за хората, 1588 са внос, спрян на границата като опасен.
Васил Тончев: Очаква ни двуполюсен модел на управление около Радев и Борисов
Бунтът на Gen Z: Протестът стана популярен като да пиеш матча вместо кафе
Значително увеличение на таксите за паркиране в Истанбул
"Дисни" инвестира $ 1 млрд. в ИИ и му лицензира 200 свои герои
Студът променя ли менструалния цикъл?
Маслото от ший и ползите от него в студените месеци от годината
Кашлица при деца - видове и начини за справяне
Приложение на ултразвука в денталната медицина
Нова миниатюрна жаба, открита в Южна Бразилия
Рекорд: Китай изстреля три ракети в Космоса за един ден
Обясниха причината за двойната опашка на кометата 3I/ATLAS
Неизвестна болест унищожава морските таралежи от вида Diadema africanum
Приключи ремонтът на отсечката, на която загина малката Сияна
МО на Русия предупреждава: Евентуална радиационна авария в Украйна ще зарази Европа
Срещу гаранция пуснаха от ареста служителите на ДАИ от казуса с Роби Уилямс
Ето къде няма вода във Варна днес
Цените ще летят нагоре, ако държавата продължи да харчи повече
Владимир Дживага: Днес всеки може да инвестира, стига да има малко пари и смартфон
Times: Тръмп се опитва да убеди още 4 държави да напуснат ЕС
Празни танкери идват на помощ в битката с корабната криза в петролния сектор
Ръстовете на Wall Street поведоха нагоре и азиатските пазари