България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

До дни ще достигнем пика на грипна заболеваемост, смята специалист

Епидемията обхваща вече общо 12 области в страната

22.01.2019 | 08:11 Редактор: Ралица Братанова
До дни ще достигнем пика на грипна заболеваемост, смята специалист

Грипната епидемия обхваща вече общо 12 области в страната. Данните сочат, че в момента от грип боледуват около 100 000 българи. 5-годишно дете почина в реанимацията на Благоевградската болница вследствие на пневмония, развита след грип. В Пловдив болестта взе други две жертви. От усложнения след бронхопневномия са починали две жени на 40 и 42 години.

"Вероятно тази или най-късно в началото на другата седмица, ще достигнем пика на заболеваемостта в страната и ще започне бърз спад. Ако трябва да съпоставим със същия период от миналата година, заболелите от грип са по-малко, усложненията са повече", коментира в студиото на "България сутрин" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По неговите думи най-често срещани са пневмониите, както и възпаления на ушите при малките деца, а по-рядко се развиват и по-тежки усложнения.

Той обясни пред Bulgaria ON AIR, че най-засегнати са хората на възраст от 10-15 до 55-60 години и за разлика от другите щамове на вирусите, където най-възрастните са по-уязвими, в случая те са предпазени. 

"Трудно можем да предотвратим грипна епидемия, но можем да повлияем на  броя на хората, които са засегнати и на процента на усложнения. Това става по няколко начина. Първо и основно - имунизация. По-нататък при вече започнал сезон, поддържане на добро състояние на организма и на имунитета", обясни д-р Кунчев.

По неговите думи от всички ваксини, които ползваме, грипната е най-малко ефективна, но все пак е най-добрата защита срещу грипа. Според него в рамките на месец февруари пикът ще отмине и нещата ще се нормализират.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК