България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социология пред урната! Важно за избирателя, или манипулация?

Дискусия за промените в изборните закони пред Bulgaria ON AIR

17.01.2019 | 09:11 Редактор: Ралица Братанова
Социология пред урната! Важно за избирателя, или манипулация?

2019 година - през март гласуваме за евродепутати, а през есента за кметове и местна власт. До обявяване на края на изборния ден медиите нямат право да показват какво сочат социологическите проучвания. 

С аргументът за равнопоставеност управляващите внесоха предложение за пoправки в Изборния кодекс, с които забраната за разгласяване на социологически проучвания в изборния ден да отпадне.

"Това е част от евентуален вариант за манипулация на самия изборен процес. И двете тези имат плюсове и минуси. В деня, в който се решава, е изключително важно хората да не бъдат полагани на манипулации", коментира политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

Според социолога Кольо Колев дали ще се обявяват, или не, няма значение, когато се отнася до националните избори. 

По неговите думи при тях няма опасност да се повлияе, но при местните избори вече е опасно. По тази причина според него би трябвало да бъде разрешено обявяването на резултати само при гласуването в национален мащаб.

"Получавайки данни за страната, абсолютно нищо не можеш да направиш. Когато ресурсът ти е концентриран на едно място, то тогава можеш да направиш големи деформации", категоричен беше социологът.

"Моментът за такава законодателна промяна е настъпил. Приемам съображенията, изложени от журналистите в мотивите им и припознах тяхното предложение. В коментарите след внасянето на тази законодателна промяна този факт почти беше игнориран", обясни пред Bulgaria ON AIR Диана Саватева от ГЕРБ, по чиято инициатива е внесено предложението.

По думите на Филип Попов от БСП в предишните издания е нямало такава забрана и се е наложило да се въведе предвид манипулацията на общественото мнение. Според него малките партии ще бъдат ударени от такова решение. 

Президентът предлага видеонаблюдение и записване на звук по време на изборния процес. 

Според Цветанка Андреева това е технически неизпълнимо. Тя смята, че по този начин се измества вниманието от съществения проблем, а именно търговията с гласове. 

Социологът Кольо Колев коментира, че видеонаблюдението  не може да манипулира процеса на гласуване, а служи за контрол.

Гледайте видеото.