България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Радосвет Радев: За 2019 година очакваме от 5 до 8% ръст в заплатите

България трябва да направи една високотехнологична икономика, сигурен е председателят на БСК
Публикувана: От:

През 2019 година има основания за увеличаването на заплатите у нас. БСК направи една умерена прогноза за увеличаване на възнагражденията. Очакванията за 8-12% ръст на заплатите са доста илюзорни. Все пак възнагражденията няма да останат като тази година. Нашата оценка е от около 5 до 8% ръст.

Това коментира Радосвет Радев - председател на Българската стопанска камара в студиото на "България сутрин".

Още по темата

 

По думите му, след като държавата е вдигнала заплатите на чиновниците с 10% е напълно естествено и частниците да го направят. 

"Все пак на пазара на труда има доста голяма конкуренция. В същото време има остър дефицит на хора - например в областта на здравеопазването. Хората с медицинско образование предпочитат да работят в чужбина. В същото време медицинска сестра в България работи на 2-3 места. Няма работодател, който да даде на тези хора цялата тази заплата", сигурен е Радев.

Според него бюджетът на държавата е насочен към по-бедните и към социално слабите, но в същото време нищо не е направено за бизнеса. 

"България трябва да направи една високотехнологична икономика. Тогава заплатите могат да достигнат тези от Западна Европа. На това не трябва да се налагат никакви крайни срокове, модернизацията трябва да започне сега", заяви председателят на Българската стопанска камара.

Коментари ( 2 )
 • 2

  Velichkov Yavor

  15 яну 2019 | 11:10

  М/у другото предстои най-гнусната финансова криза в историята на дебилният кретено-масонски капитализъм, който е еманация на нисшият егоистичен триизмерен разум и обслужва само и единствено прасетата на върха на пирамидата му, до 2050-та цялата кретено-масонска зидария в света, следва да бъде заличена етаж по етаж като кули близнаци в добре организиран от кретено-масоните фалшив терористичен атентат от 2001-ва заради планетарните изменения, които не са само климатични и те няма да спрат, дори и смешната човешка егоистична, неосъзната, алчна, ограничена в съзнанието триизмерна цивилизация да успее да покрие условията от парижкото споразумение, нещо което при кретено-масонският капитализъм и разпределението на силите и богатствата в света няма как да се постигне от всички, а една птичка мн добре знаем, че пролет не прави, така че колкото по-сантиментално зависими сте към сегашната човешка реалност, толкова по-неприятно ще бъде да гледате следващите години как природата я унищожава, целият запад и целият изток следва да станат на пихтия, те са двете страни на една и съща кирлива кретено-масонска монета, която обективната реалност на Космоса, която е мултиизмерна и квантова, следва да извади от обръщение.
 • 1

  Velichkov Yavor

  15 яну 2019 | 10:43

  Разграбената отвсякъде кретено-масоно-милиционеро-мафиото-мутрено свинска *** няма никаква инфраструктура и ресурси да може да се развие високотехнологична икономика, в момента има стотици места, където токът спира почти всеки ден по няколко пъти от над 20 години, а цената през този период не е спряла да му се повишава, миналата година токът спира над 700 пъти, половината от годината направо нямаше ток, в един ден рекорда беше 27 прекъсвания по време на работния ден, предстои да остане един град смехономика до 2030-та, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и боклукчарник/бойкочарник, особено след като балончето от заеми, субсидии и еврофондове изгърми до 3 години, едрия бизнес на българите може и да вдигне заплатите с 5-8%, малкия и средния бизнес се чуди как да си плаща разходите вече, без да излиза на загуба, до 2025-та следва масово да фалират малки фирми и предприятия, те няма как да може повече да издържат тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата и да запълват зейналите дупки след тях, а от тази година условията за бизнеса стават още по-неблагоприятни, следващите години инфлацията ще бъде брутална, някъде в периода след 2030-та пари за бюджет ще ги събирате на ромите от фалоса, да сте живи и здрави!