България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Кметът на Войводиново: Няма връщане назад, събаряме всички незаконни къщи

Жителите на селото настояват за максимално тежки присъди за биячите на командоса
Публикувана: От:

Още по темата

 

Продължава събарянето на незаконните постройки в пловдивското село Войводиново. Багери вече сринаха 5 къщи. Това стана след издадена заповед на кмета на община Марица Димитър Иванов. 

Жителите на Войводиново искат законност и справедливост, както и всички незаконни ромски постройки да бъдат съборени. Напрежението във Войводиново започна след побоя над 33-годишен военнослужещ от двама младежи от ромската махала. Районният съд реши, че нападателите на Валентин Димов остават в ареста.

"Общественото мнение е едно - връщане назад няма! Ще бъдат съборени още 4 къщи, силно казано къщи. За съжаление, трябва първо да има някакъв инцидент, за да се стигне до премахване на незаконните постройки", заяви кметът на Войводиново Димитър Тосев пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Той обясни и защо къщите не са били съборени много по-рано, както и защо обитателите им са разполагали с електричество без да заплащат за него.

"Преди 20 години имаше една съвсем малка къщичка, която имаше електромер. Той е унаследен от следващите, които дойдоха. Като кръвоносна система е свързана цялата ромска махала. От един узаконен електромер се пускат всевъзможни кабели", коментира кметът на Войводиново.

След направена проверка от електроразпределителното дружество са казали, че абонатът ще бъде отразян, ако не е коректен, но в случая той си е плащал редовно тока.

Николай Христев от Войводиново посочи, че няма как командосът да си позволи да нападне ромите. По думите му Валентин Димов не е направил нищо, с което да се стигне до побоя.

Гражданите са категорични, че ще продължат с протестите, докато не се изринат всички незаконни постройки и се стигне до присъда, която отговаря на опит за убийство. Те настояват задържаните роми да получат максимална присъда. Към нестихващите протести ще се включат и военни, а тази вечер - и жителите на Благоевград.

"Лежал е безжизнен на земята и те са му скачали на главата", подчерта Николай.

А всички роми от Войводиново вече са напуснали селото, обяви кметът Тосев, но отбеляза, че проблемът ще се премести на друго място. Багерите ще започнат да събарят следващите 8 постройки, след като бъдат изнесени всички вещи на ромите. Служители ги събират и транспортират в кметството.

 

Коментари ( 0 )