България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За закъсалите на Черни връх: Помощ на бедстващ не се отказва!

Планината е най-честният противник, който човек може да срещне, посочи алпинистът Дойчин Василев

04.01.2019 | 08:45 Редактор: Иван Берберов
За закъсалите на Черни връх: Помощ на бедстващ не се отказва!

Посрещането на Нова година обикновено носи щастие и приятни моменти. Но когато си на прага на бялата смърт и постепенно изпадаш в хипотермия, веселите моменти са една идея по-редки. Това се случи с група нашенци, които решиха да посрещнат празника в заслон Черни връх. Уви, щом застанали пред вратите на хижата достъпът им бил отказан. За щастие животите им били спасени от Планинската спасителна служба.

Кой носи отговорност за този почти фатален развой на новогодишната нощ? Туристите ли са били слабо подготвени за планината или хижарите не са се намесили когато е трябвало? Според алпиниста Дойчин Василев често се случват подобни ситуации. 

"Планините са опасни – те не са подходящи за човешко присъствие. Един турист трябва да е наясно с опасностите, които го очакват. Подценяването на рисковете води до критични ситуации. Благодарение на Планинската спасителна служба случаят на Черни връх е с щастлив край. Забелязвам тенденция младите да подхождат с агресия и винаги да търсят вината у друг човек", обясни той в "България сутрин". 

"Планината е най-честният противник, който човек може да срещне. Тя изисква уважение. Не мога да кажа доколко са били подготвени закъсалите туристи на Черни връх. Но на Запад няма затворени хижи и заслони. Дори има касички за събиране на пари. Не би трябвало хижарите да бъдат санкционирани. Планинарската етика изисква да се окаже помощ на бедстващия", подчерта той пред Bulgaria ON AIR. 

Вижте повече във видеото!