България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Промените в Наказателния кодекс са "законодателно безумие", категорични са експерти

Коментар на Андрей Цветанов и адв. Петър Славов пред Bulgaria ON AIR

20.12.2018 | 09:15 Редактор: Василена Василева
Промените в Наказателния кодекс са

Президентът Румен Радев упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с които се изменят норми в Наказателно-процесуалният кодекс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С тях се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице. Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа.

Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага.

"Чл. 4 от Конституцията гласи, че България е правова държава и не може да се правят подобни волности. Страната ни е с парламентарно управление, а не с полицейско. Тази промяна в закона е репресивна. Такова нещо никога не е имало, нямаме нужда от него и не бива да се прави", коментира в студиото на "България сутрин" бившият следовател Андрей Цветанов.

Адвокат Петър Славов от своя страна определи гласуваните текстове като "законодателно безумие" и отбеляза, че управляващите дължат обяснение.

"Представете си какво би се случило, ако поради някакви обстоятелства непълнолетни лица биват задържани за 24 часа, и никой не уведоми родителите им... Най-вероятно ще се побъркат от притеснение", коментира той.

Двамата гости в студиото на Bulgaria ON AIR подкрепиха тезата на президента Радев, че ако не се очертае ясно кръгът престъпления, за които може да се прилагат тези мерки, това ще засегне правата на гражданите.

От ГЕРБ пък разчетоха хода на държавния глава като пореден опит за противопоставяне.

Вижте повече във видеото!