Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Депутат от БСП: Подкрепяме ветото, защото е правилно, а не защото е на президента

Тодор Байчев каза, че подкрепят промените в НПК, но не и конкретната част

19.12.2018 | 20:10 Редактор: Ивайло Николов
Депутат от БСП: Подкрепяме ветото, защото е правилно, а не защото е на президента

Седмица след като парламента окончателно прие промените в наказателния кодекс, днес президента върна текстовете за преразглеждане. В мотивите си държавния глава обясни, че подкрепя усилията в борбата срещу тероризма, но не е съгласен с подхода на законодателя. Без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило. С гласуваните прокуратурата има право да забавя с 48 часа уведомяването на близките на задържан. Според сега действащите разпоредби съобщаването на семейството става незабавно. 

Депутатът от БСП Тодор Байчев каза в студиото на "Денят ON AIR", че социалистите подкрепят връщането на закона защото това е правилната законодателна позиция, а не защото е вето на Румен Радев.

"Ние като цяло подкрепихме предложения законопроект за изменение на НК, без тази част", допълни още той. 

Народният представител настоя вносителите на промените да прецизират кои са именно тези случаи, в които ще се допуска това неуведомление на близки и другите спорни точки, защото именно тези неща не са разписани в проекта.

От ГЕРБ обясниха днес, че промените се правят заради влязла в сила европейска директива, която важи за всички държави членки. Тодор Байчев обаче отговори, че това не е така, защото има директива, която ни задължава да изготвим минимални правила за достъп до адвокатска защита и до уведомяване на трето лице.

"Освен това директивата няма императивен характер, тоест не ни задължава", обясни още народният представител от БСП пред Bulgaria ON AIR и добави, че според него тези промени се правят, за да облагодетелстват прокуратурата и МВР, които ще могат да упражняват натиск над задържаните, които пък ще са лишени от правна защита.

Ветото на президента ще бъде гласувано в първите заседания на парламента за следващата година, а Тодор Байчев каза, че ако то бъде преодоляно, БСП ще реши какви следващи стъпки да предприеме.

Вижте видеото с целия разговор.