България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Без 2 лв. за аптеките, които предлагат скъпите лекарства - край със снабдяването

Предложението на НЗОК коментират Иван Димитров и Николай Костов
Публикувана: От:

Аптеките вече няма да получават сегашните 2 лв. за отпускане на скъпите лекарства, които НЗОК плаща на 100%. Това предвиждат предложени от Надзорния съвет на Касата промени. Фармацевтите отдавна твърдят, че 2 лв. не са достатъчен стимул, за да зареждат тези лекарства. Засега не е ясно дали таксата няма да се прехвърли на пациентите или аптеките изобщо няма да получават тези пари. Мотивът на Касата е, че така ще се спестят 16 милиона лева на година, които ще бъдат пренасочени за плащане на повече лекарства. Фармацевтите обаче алармират, че тези пари са единственият им стимул да зареждат лекарства, от които нищо не печелят, а имат сериозна работа по обработване на рецепти. 

Още по темата

 

Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки каза в студиото на "България сутрин", че Надзорният съвет иска фармацевтите да работят безплатно, въпреки че НЗОК дава 53 милиона лева за администрация.

"Ако се случи, ще разруши снабдяването с лекарства, защото няма намаление в заплащането. Това е единствената такса за труд, това са високоплатени хора, има много разходи. Тези 2 лв. за нищо не стигат, ние отдавна се борим да станат 5, защото това не е на лекарство, а на рецепта", категоричен беше Костов. 

По думите му една работа, която засяга обработване на протоколи и всякакви рецепти, което отнема много време, от НЗОК искат фармацевтите да я вършат безвъзмездно.

Иван Димитров от Българския пациентски форум пък подчерта, че ако предвидените промени от Надзорния съвет на НЗОК влязат в сила, то болните хора, които имат нужда от животоспасяващи лекарства, вече няма да знаят колко ще трябва да платят за тях, дали ще могат да си ги позволят, и то при положение, че досега тези медикаменти са били безплатни.

"Българският гражданин, който за нещастие е стигнал до здравната ни система, има два варианта. Единият е да чака своя край, а другият е да търси вариант да се махне от тази държава", настоя Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Двамата предупредиха, че при приемане на тези промени много лекарства вече няма да се намират по аптеките, хората ще трябва да обикалят, за да ги търсят и това ще става все по-трудно. 

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Коментари ( 0 )