Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Д-р Хасърджиев: Националната педиатрична болница да бъде изградена от нулата!

Председателят на Националната пациентска организация коментира спорния казус

18.12.2018 | 20:50 Редактор: Тодор Петров
Д-р Хасърджиев: Националната педиатрична болница да бъде изградена от нулата!

Националната педиатрична болница да бъде специално проектирана и изградена от нулата, а не друго здравно заведение да бъде приспособено за целта. Това поиска председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, коментирайки спорния казус с болница "Лозенец", за която бе предвидено да бъде преструктурирана. 

Здравната комисия в парламента отхвърли идеята задлъжнялото лечебно заведение да заработи като педиатрия, а премиерът Бойко Борисов настоя, че болница "Лозенец" трябва да продължи да приема пациенти от всички възрасти, но да влезе в системата на здравното министерство. 

"Държавата изненадващо реши, че е намерила някакво решение. Болница "Лозенец" притежава много сериозно оборудване, закупено с нашите средства, но дали е подходящо за лечение на новородени и деца, много трудно би могло да се каже. Тези специалисти категорично не съществуват в болница "Лозенец", каза д-р Хасърджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че съветниците на премиера не са му казали цялата истина и какво ще се случи. Според д-р Хасърджиев е нормално от Медицинския факултет към Софийския университет да скочат срещу преструктурирането на болница "Лозенец", тъй като това е тяхната основна база.

"Изведнъж всички се изненадаха, че болница "Лозенец" е натрупала сериозни дългове. Сегашният здравен министър дълги години беше зам.-финансов министър и финансов министър. Този дълг към Министерството на здравеопазването ли ще се прехвърли и кой ще се грижи за неговото погасяване?", коментира още д-р Станимир Хасърджиев в предаването "Денят ON AIR".