България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Синдикалист: Орязването на бюджета на пожарникарите застрашава човешки животи

С най-новото постановление на Министерския съвет от дирекцията се отнемат близо 7 млн. лв.
Публикувана: От:

Намаляването на разходите за дирекция "Пожарна безопасност" към МВР застрашава човешки животи. Стана практика сами да си купуваме екипировката, което е недопустимо. За това алармира президентът на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков в "България сутрин".

Повод за тази позиция е публикуваното в Държавен вестник от петък - 7 декември, постановление на Министерския съвет за одобряване на вътрешно компенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2018 г., с което се отнемат близо 7 млн. лв. от и без това оскъдния бюджет на дирекцията за следващата година.

Още по темата

 

"Реално средствата не се отнемат от МВР, вътрешна структура просто пренасочва тези пари към други дирекции в МВР. Това не се случва за първи път - през 2017 година също имаше отнемане на пари от пожарникарите. Ние обаче изпитваме остра нужда от средства", категоричен е Станков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му със сегашния бюджет се работи доста трудно, а освен всичко това екипировката не е достатъчна, за да може пожарникарите да се чувстват напълно обезпечени и сигурни.

"Настояваме управляващите да се замислят за създаване на фонд за акумулиране на средства за дирекция "Пожарна безопасност". Осигуряването на пожарната безопасност на населението е необходимост", сигурен е той.

Президентът на синдикат "Огнеборец" изтъкна и друг сериозен проблем - заради грешка в нормативната уредба пожарникарите не са включени към списъка с дирекциите, за които МВР трябва да осигури специално облекло и най-различни средства.

Коментари ( 0 )