България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Таксиметрови шофьори от София излизат на протест пред Столичната община

Те настояват за актуализирани цени, повече стоянки и да карат в бус лентите
Публикувана: От:

Таксиметрови шофьори излизат на протест в София. Недоволството им е заради неактуализираните с години минимални и максимални тарифи за превоз. Те настояват стоянките им в София да са повече, да са добре обозначени и да не спират други автомобили на тях. Освен това според таксиметровите водачи Столичната община не изпълнява законовите си задължения да актуализира въведените минимални и максимални тарифи за превоз, което трябва да се прави всяка година.

Още по темата

 

"7 години вече общината не изпълнява това задължение. Нямаме минимални тарифи, нямаме защита от нелоялни практики, от дъмпинг за шофьорите. В момента тарифите гравитират от 77 - 79 стотинки - дневна и докато към 90 стотинки - нощна. Има обаче фирми, които работят под тези стойности", обясни Красимир Цветков пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

 

Таксиметровите водачи обясниха, че организации от бранша за изготвили оценка, която са предали в Столичната община, с която искат цена на километър превоз от поне 96 стотинки през деня и 1,14 лв. за нощна тарифа.

Друго тяхно искане е и да могат да ползват бус лентите, което по думите им е отдавна и ще бъде полезно за клиентите им.

"Искаме да ни пуснат да се движим в бус лентите, за да можем по-бързо да предвижим клиента. Съответно и това ще по-добре за клиента, тъй като с изчакването в задръстване в София на него му се натрупва сметка, така ще стане по-ниска и неговата сметка за курса", поясниха те в ефира на "България сутрин".

Таксиметровите водачи обвиниха Столичната община в липса на диалог и настояха за осигуряване на условия за тяхната работа и добавиха, че искат намаляване на данъците, които плащат, докато не им бъде осигурена среда за работа. 

Протестът е организиран от Националния таксиметров синдикат. Таксиметровите шофьори ще отстояват исканията си пред общината, от 12:00 часа днес и обясниха, че са в контакт с колегите от другите големи градове, които също са готови да протестират и допълниха, че днешното им недоволство ще бъде изразено с цел да се обърне внимание към тях.

По думите им, ако това не стане, са възможно да се състои и масов национален протест.

Гледайте видеото.

Коментари ( 0 )