България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Таксиметрови шофьори с наказателни акции, искат си стоянките

Подготвят протест пред Столичната община, готови са да стигнат и до премиера

22.11.2018 | 08:41 Редактор: Тодор Петров
Таксиметрови шофьори с наказателни акции, искат си стоянките

Таксиметровите шофьори в София на бунт срещу частните автомобили, които използват техните стоянки. Легалните таксита започнаха наказателни акции срещу нарушителите и предвиждат протест пред Столичната община.

"В четвъртък миналата седмица беше първата акция. Състои се в действия, които целят да покажат на обществото, че таксиметровите стоянки са предназначени за спиране на таксиметрови автомобили, а не за спиране и паркиране на частни коли", обясни председателят на Националния таксиметров синдикат Рени Димитрова.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че проблемите в бранша са много. По думите ѝ сериозен проблем е въвеждането на минимални тарифи от страна на Столичния общински съвет. Въведена е само максимална и тя не е актуализирана, отбеляза Димитрова.

"Стоянките са на неподходящи места и неизползваеми. Поставени са на абсолютно непрактични места", настоя тя.

Таксиметровият шофьор Малин Господинов посочи, че в момента максималната тарифа е тази, която трябва да бъде редовната такава. По негово мнение Столичната община абдикира тотално от проблема. 

"Ще протестираме следващата седмица пред Столичната община. Ако не се разберат и задействат, ще помолим г-н Борисов, защото проблемът е национален", заяви Господинов.

"Това е действие, с което целим да обърнем внимание върху нашия проблем и да накараме институциите да заработят. Имаме разбиране само от "Градска мобилност", започнахме да работим с тях", коментира за зрителите на "България сутрин" колегата му Красимир Цветков.