България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българският турист починал от инфаркт, не от натравяне в Египет

За какво да внимаваме? Доц. Румен Драганов пред Bulgaria ON AIR

27.11.2018 | 08:26 Редактор: Тодор Петров
Българският турист починал от инфаркт, не от натравяне в Египет

Български турист почина на борда на самолет, връщайки се у нас от екскурзия в Египет. Пътуването било организирано от туристическа фирма, а някои от пътниците са на мнение, че причината е хранително натравяне в хотела. 

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов настоя пред Bulgaria ON AIR, че в случая не става дума за хранително натравяне, тъй като има само един засегнат турист, а не група от хора.

"В туризма знаем, че на 100 хил. пътници имаме 6 смъртни случая, особено в тази възраст над 55 години. Това се случва навсякъде по света. Не става въпрос за хранително натравяне, защото вече щяхме да имаме тази информация и съответните предупреждения", настоя той.

В писмо до медиите, участвалата в екскурзията до Египет Александрина Александрова-Панайотова, пише, че с нея се е свързал сина на починалия мъж, който и съобщил, че констатацията на съдебните лекари, е смърт вследствие на масиран инфаркт. 

"Опечаленият твърди, че диагнозата за хранително отравяне на египетския лекар е абсурдна и напълно погрешна", допълва тя. 

По-рано и от "Гранична полиция" заявиха, че мъжът е починал от естествена смърт и че прокуратурата разследва случая. 

A oт туристическата агенция коментираха, че не са получавали оплаквания във връзка с храната в хотела.

По думите на доц. Драганов е много трудно в съвременния дигитален свят да кажеш, че някой не е информиран. Пътуването е тежък физически труд, подчерта той, а влияние оказват температурните разлики, непознатата храна, новите зарази и микроби. 

"Египет не е преставал да бъде световна туристическа дестинация. Това са пътуванията веднъж в живота. Много хора мечтаят да видят пирамидите. Виждал съм в Египет хора, които ги водят в инвалидна количка. Това е доста сигурна и добре организирана туристическа дестинация", каза още доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът в студиото на Златимир Йочев настоя, че човек трябва да подхожда много отговорно към пътуването и да се информира максимално подробно.

"Може да се качите на Витоша и да загинете там поради това, че сте се облекли леко и завали сняг", даде пример доц. Румен Драганов.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Sco
преди 5 години
Бих желала да изразя моите съболезнования към близките на починалия в самолета ...и да споделя, че знам как се чувстват. Защото преди те да научат, обаждане за лошата новина дойде до мен. Беше ми съобщено, че това се е случило с моя татко. Навярно много от вас знаят какво е това, подобна информация е шок.. не мога да опиша как се чувствах и все още се чувствам.. След 15 минути, когато вече имах билет за София и бях на път за летището във Варна, майка ми се свърза с мен. Оказа се че и двамата са живи и здрави и пътуват към автогарата, за да се приберат към Варна. Тогава рухнах...От фирмата организатор получих (даже не лично) писмо с извинение за "нелепата ситуация". В писмото ние сме "клиентите"..Служители на Абакс, в тази ситуация ние сме хора, не клиенти. Не осъзнавате какво причинихте. Знам че много хора биха завидели на моя "късмет" от развоя на събитията, но двойният шок, който изживях, не може да се сравни с нищо ..Все още съм някъде между двете реалности, не можейки да асимилирам нито една от двете. Сигнализирай за неуместен коментар