България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Няма основание за поскъпване на хляба, реколтата е много добра

Това увери председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата
Публикувана: От:

Няма никакво основание за по-високи цени на хляба. В това бе категоричен председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов пред Bulgaria ON AIR. 

Още по темата

 

"Реколтата е от порядъка на 5,3 и 5,5 млн. тона, това е много добра реколта. По-ниска от миналата година, но води до достатъчно количество зърно. Няма основания за паника, всичко се случва по пазарен начин. Имаме нормален пазар и достатъчно количество зърно", увери той.

Шефът на ДКСБТ посочи, че по-големият проблем са разходите, които се плащат за заплати. По думите му основна причина за повишаване на цената може да бъде по-високата част на бизнеса, който влиза в светлата икономика. Другото било спекула и желание за по-голяма печалба.

Владимир Иванов отбеляза, че всеки септември се наблюдава подобен тип истерия и не се съгласи с тезата, че големите търговски структури са регулатор на пазара. Цената става след срещата между търсенето и предлагането, подчерта той.

"Ще ядем добър хляб. Имаме покълнато зърно, имаме висококачествено и нискокачествено. Да се твърди, че има нужда от драстично поскъпване - не. Ако има някакъв проблем, той е в разходите на съотвения бранш", заяви Иванов в "България сутрин".

За финал на разговора той съобщи, че в последните години наблюдаваме висококонкурентен пазар и повишаване на земеделското производство. А свободната пазарна икономика била в сила.

Вижте видеото с целия разговор.

Коментари ( 0 )