Заради по-скъпите природен газ и електричество ще плащаме повече и за хляб

Очакваният ръст на цената е около 0,30 лева

13.09.2018 | 19:56 Редактор: Василена Василева
Заради по-скъпите природен газ и електричество ще плащаме повече и за хляб

Цената на хляба скача. Причината е увеличението на природния газ и електричеството. Такива притеснения изрази министърът на земеделието и храните Румен Порожанов в село Могилово. Очакваният скок на цената е около 0,30 лева.

"Ако са ти останали само две монети, похарчи едната за хляб, за да ти даде живот, а другата похарчи за цвете, за да му придадеш смисъл", гласи древна китайска поговрка. У нас обаче смисъл все по- трудно ще откриваме, защото цената на хляба на места вече е с 30 ст. отгоре.

С ръчен хляб, пекарната, в която работи Димитрина привлича клиентите си. Тук цената на хляба е от 1,20 до 1,60 лева. Високата цена е нормална за Веселин. Не така обаче вижда нещата Васко.

Увеличението на цената в някои магазини вече е факт. Още преди да се обяви вероятното поскъпване, в кварталния магазин на Илиана от месец хлябът е 1,20 лева. 

За сравнение, преди 5 години крайната цената хляба е била около 75 стотинки, а ако върнем лентата назад, през 1985 цената за бройка е била около 30 стотинки, точно толкова, колкото дават големите вериги на хлебопекарните днес.