България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Евроскептицизъм ли е подкрепата на МС за Виктор Орбан?

Има ли репресия срещу Унгария – коментират доц. Милен Михов, Стефан Тафров и Бетина Жотева

20.09.2018 | 09:07 Редактор: Иван Берберов
Евроскептицизъм ли е подкрепата на МС за Виктор Орбан?

Виктор Орбан отвръща на удара, след като Европейският парламент прие резолюция за налагане на санкции срещу Унгария. Страната бе обвинена в нарушаване на правилата на Европейския съюз за демокрацията, човешките права и свободата на медиите. 

Унгарският премиер стартира кампания за защита на страната с рекламни клипове и онлайн съдържание. Вчера Министерският съвет реши, че ще изготви позиция в подкрепа на Унгария. 

"Позицията е ясна и категорична. Тя има политическа стойност. България застава зад Унгария. Първо, трябва да подкрепим Унгария поради репресията срещу нея. Второ, преговорите с отделянето на Великобритания може да донесат стрес за ЕС. И трето - това нарушава отношенията ни с европартньорите", обясни депутатът от "Обединени патриоти" доц. Милен Михов. 

Той допълни, че общото между България и Унгария спрямо политиката за миграцията, е бежанците да не влизат в Европа. Според него позицията на Орбан може да засили националното самочувствие на унгарците. 

"Имало е разговор по този въпрос, а не решение. Оперативните разговори нямат юридическа тежест. Обявената позиция вчера не е нужно да бъде подкрепена от парламента. Орбан дойде на власт 2010 година. Той завари Унгария на ръба, оставена от комунистите. Факт е, че той беше символът за освобождаването на Унгария от комунизма. Това са горди и свободолюбиви хора. Те не са живели в дивашкия комунизъм", категорична бе журналистът Бетина Жотева. 

По нейни думи това, което се извършва спрямо Унгария, ще тласне много страни в Европа към евроскептицизъм. "Виктор Орбан развя флага и всички страни от ЕС разбраха къде е границата. Въпреки това, не трябва да ставаме евроскептици", поясни още тя в "България сутрин". 

"Любопитно ми е да разбера какви ще бъдат инструкциите, които България ще изпрати на мисията ни в ЕС. Нашите европейски партньори разбраха, че всички партии на статуквото – както ГЕРБ, така и БСП – се обявиха в защита на Орбан. Това стана, тъй като осъзнават, че репресията върху Унгария може да застигне и България, ако останем без промени", подчерта бившият постоянен представител на България в ООН Стефан Тафров. 

"Европейският съюз често се оказва единствената надежда на хората за страни като Унгария и България, тъй като нашите собствени механизми се оказват недостатъчни. Българите, както и унгарците, очакват ЕС да ги предпази от управляващите ни", изтъкна Тафров пред Bulgaria ON AIR.