Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Защо ЕП вдигна червен картон на Виктор Орбан

Битката на ЕС с безпрецедентната лобистка кампания за авторските права

17.09.2018 | 10:52 Редактор: Зара Паталева
Защо ЕП вдигна червен картон на Виктор Орбан

ЕП показа червен картон на Унгария в присъствието на премиера Орбан, който не успя да убеди евродепутатите да го подкрепят. Нещо повече - след напрегнато вечерно заседание не успя да убеди и собственото си политическо семейство - това на ЕНП, да го подкрепи. Така ЕП задейства процедура, която може да лиши страната от правото на глас в Евросъюза. Теоритично. Защото на практика това едва ли е възможно, след като Полша, която имаше подобен проблем, и Чехия, заявиха, че няма да подкрепят предложението в Съвета, където страните-членки трябва да се произнесат след резолюцията на Европарламента, а решението трябва да се вземе с единодушие. Защо се стигна до тази наказателна процедура за Унгария и какви ще бъдат последствията от нея - вижте в разгорещения дебат между евродепутатите Ангел Джамбазки, който подкрепи Будапеща при гласуването, и Светослав Малинов, който беше сред мнозинството евродепутати, които вдигнаха червен картон на Виктор Орбан. 

Българските евродепутати от ГЕРБ подкрепиха Виктор Орбан, само Ева Майдел се въздържа. Имаше ли нещо, което Орбан можеше да направи, за да предотврати наказателната процедура срещу страната си - за това говорим с евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. С него ще говорим и за новия, по-строг регламент за пренасянето на пари през граница, одобрен тази седмица в Страсбург. 

Авторските права - една директива, която породи толкова спорове, лобизъм и дори отлагане на гласуването й през юли в Европарламента, но тази седмица - вече приета от евродепутатите. Какво ни гарантира тя, кои бяха лобистките кръгове и за какво настояваха пред евроинституциите, ще има ли такса авторско право върху споделянето на новини - т. нар. данък линк мит ли е или реалност - за всичко това говорим с ресорния еврокомисар Мария Габриел. 

ЕП най-после даде червен картон на тази част от хранителната индустрия, която предлага на потребителите двоен стандарт - различни съставки и различно качество за Западна и Източна Европа. След 7 години проучвания и битки - какво успяха да приемат евродепутатите и какво следва оттук нататък - кой ще контролира качеството на храните, ще има ли глоби за нелоялните търговци и какви - ще разясни евродепутатът от ресорната комисия по обществено здраве и храни Момчил Неков.  

Втора част гледайте тук >>