България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Край на двойния стандарт при храните, ЕП го забрани

Няма как храна, която се произвежда в Англия и храна, която се произвежда в България, да бъде еднаква, отбеляза микробиологът Сергей Иванов
Публикувана: От:

Европейският парламент забрани двойния стандарт при храните. Според решението на евродепутатите, стоки от една и съща марка и опаковка трябва да имат еднакво съдържание, а дискриминацията на потребители е недопустима. 

Още по темата

 

С приетия доклад ЕП признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа. А до края на годината Европейската комисия трябва да излезе със законодателно решение за прекратяване на порочната практика.

"Няма как храна, която се произвежда в Англия и храна, която се произвежда в България, да бъде абсолютно еднаква. Хубавото в цялата ситуация е, че по този начин правителствата биват насърчавани за повече комуникация с неправителствените организации. Освен това държавите от Източна Европа ще бъдат принудени да обърнат повече внимание на безопасността и качеството на храните", коментира в студиото на "България сутрин" микробиологът Сергей Иванов.

Проучванията за наличието на двоен стандарт при храните започват още през 2011 г., когато сравнение между едни и същи продукти, закупени в седем европейски страни, показва, че те са с доста различен състав. 

Оттогава са направени редица проучвания, включително и в България. А резултатите сочат, че потребителите често биват подведени. Опаковката е еднаква, а съдържанието е различно, тъй като критериите са различни.

Вижте повече във видеото!

Коментари ( 0 )