България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Кризата с "Олимпик" се задълбочава. Потърпевши или виновни са застрахованите?

Темата коментираха пред Bulgaria ON AIR икономистът Иво Мирчев и журналистът Петър Илиев
Публикувана: От:

Още по темата

 

Премиерът Бойко Борисов ще поиска промяна в европейското законодателство след случая с фалиралата застрахователна компания "Олимпик". 

По думите му данъкоплатците, в лицето на държавата ще трябва да платят на купилите си по-евтини застраховки.

"И преди и сега не е имало възможност за влияние, това е клон на кипърско дружество и се надзирава от кипърския надзор. Проблемът е в ниските застрахователни премии, подлъгали толкова българи. Правило е, че евтината застраховка води до недостиг на резерви, които гарантират платежоспособността на компанията", заяви журналистът Петър Илиев в "България сутрин".

"Във функциите на българската КФН е да види, че има проблем и да подаде сигнал до Кипърския надзор", убеден е Мирчев.

"Трябва да се промени директивата. Ако Българската комисия подаде сигнал за ниските премии, тя трябва да подаде сигнал, че на всички са ниски", контрира го Илиев. 

Според Иво Мирчев никой застраховател на българския застрахователен пазар не навлиза без да има силни позиции или да са направени предварителни уговорки с останалите играчи на пазара.
"Проблемът е, че КФН като регулатор и изобщо българските институции не си вършат работата. Навлизането на българския застрахователен пазар е трудно и става с разрешението на останалите играчи", категоричен бе Мирчев.

"Кипърският регулатор не си е свършил работата. Не може нито един регулатор да кажи "цените са ви ниски", репликира Илиев.

Междувременно пред сградата на КФН се събраха протестиращи, за да изразят недоволството си и с надежда да получат парите от застраховката си.

Сред тях бе и Георги Тодоров: "Събираме се за да изкажем възмущението си заради това, че КФН не е извършила функцията си да надзирава, заради което понесохме загуби", заяви той пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Друг протестиращ бе дошъл от Перник за да изкаже недоволството си от управляващите: "Не претендираме за връщане на сумата която сме дали, а за удължаване на полицата", изказа се той.

От КФН информираха, че вече 66 хил. автомобила са с нови полици "Гражданска отговорност".

Гледайте видеото.

Коментари ( 0 )