България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След брутални протести: Среща в МС за проблемите на хората с увреждания

На обсъждането ще присъстват както демонстранти от палатковия лагер, така и омбудсманът и премиерът

31.07.2018 | 08:55 Редактор: Иван Берберов
След брутални протести: Среща в МС за проблемите на хората с увреждания

Недоволството на родителите на хората с увреждания се стовари буквално на вратата на Бойко Борисов. Отчаян баща остави 18-годишния си син с детска церебрална парализа пред кабинета на министър-председателя, за да види Борисов с очите си трудностите, с които се сблъсква ежедневно семейството. 

В 09:00 ч. ще се проведе среща в Министерския съвет между майките на деца с увреждания, омбудсмана и премиера. 

"Решението ми беше обмислено, разбира се. Само някой, който не е родител, може да твърди обратното. Чашата ми на търпение прелива, защото не виждам нищо конкретно да се случва. Само приказки и срокове, които се променят. Ние сме просяци. Просих, за да реабилитирам сина си, просих, за да го оперирам", сподели гореспоменатият баща Емил Мавродиев. 

Пред репортера на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова г-н Мавродиев обясни, че премиерът и синът му са разговаряли за нуждите на хората с увреждания и проблемите им. 

"Бойко Борисов обясни, че са отпуснати пари за здраве, но не можа да отговори ясно и точно къде са изчезнали тези пари. Ние пак сме доникъде. Трябва да има промени в цялата структура. Не бива да се хвърлят само едни пари", отбеляза родителят.  

Една от организаторките на протестите на майките с черни тениски Мая Стоицева посочи, че дебатите на работните групи, които работят по закона за личната помощ, не включват техните искания. 

"Отново се заговори за пари. Министърът даде едни суми в общественото пространство, които звучат много. Искаме парите, които получаваме, да са достатъчни за здравните нужди на децата ни. От началото на протестите премиерът има 3 отворени писма от нас. Ако искаше да помогне – щеше", подчерта тя.