В знак на протест: Семейство остави детето си с увреждания при премиера Борисов

В помощната му количка са оставени писмени указания за грижите и лекарствата, от които всекидневно се нуждае

30.07.2018 | 13:10 Редактор: Василена Василева
В знак на протест: Семейство остави детето си с увреждания при премиера Борисов

Семейство от Пловдив остави детето си с увреждания в приемната на Бойко Борисов в знак на протест срещу безраличието на държавата. 

19-годишният Петър Мавродиев, който е с детска церебрална парализа, пристигна с един сак багаж и шина, която трябва да носи заради заболяването си, а в помощната му количка бяха оставени писмени указания за грижите и лекарствата, от които всекидневно се нуждае.

Родителите на младежа споделиха, че са предприели този отчаян ход, тъй като в страната ни липсват рехабилитационни центрове. Изключително трудно им е финансово да покриват всички нужди, без които не може синът им. По думите им липсват и професионалисти, които да работят с децата с увреждания у нас, а за да бъдат изпратени в чужбина са необходими хиляди евро.

Петър също посочи, че подкрепя инициативата, защото само по този начин исканията на хората с увреждания могат да бъдат чути.

Момчето е завършило Търговската гимназия в Пловдив, а от есента ще следва специална педагогика.

В 17.00 ч. днес родители на деца с увреждания излизат на ефективен "брутален" протест. Мярката е в знак на несъгласие срещу поправките в Закона за личната помощ.

По-рано този месец майките отказаха да участват в работната група заедно със социалния министър Бисер Петков, тъй като получиха проект на закон, в който не са включени техните предложения.

Протестиращите настояват държавата да приложи справедлив, диференциран подход към нуждите на самите деца и потребностите на техните семейства.