Търговците на горива с молба към Борисов да им обърне внимание

Нови протести в София, причината - нов проектозакон за горивата

26.06.2018 | 09:41 Редактор: Лазарина Колчагова
Търговците на горива с молба към Борисов да им обърне внимание

Спорният проектозакон за горивата, чиито текстове предвиждат редица нови изисквания за фирмите, засягащи предимно по-малките играчи на пазара, се оказа причина за нови протести в София. По-късно днес представители на бензиностанции ще се съберат под прозорците на парламента с надеждата да бъдат чути.

Проектозаконът е приет на първо четене. Става въпрос за 20 000 лв. гаранция, с които всеки търговец трябва да гарантира в банковата си сметка дейността си. Освен това, 3 000 000 лв. търговците също трябва да декларират, за да продължат да извършват търговия. 

Протестното шествие се движи от Северната тангента към Автомагистрала Люлин и трафикът е затруднен. 

"Ако това се случи и аз трябва да затворя, 20 човека остават на улицата", гневи се протестиращ.

"Молим премиера Борисов да ни обърне внимание. Блокади няма да има, аз съм оптимист че ще бъдем чути", заяви търговецът на горива и собственик на три бензиностанции Ангел Даскалов.

Даскалов обясни пред камерата на Bulgaria ON AIR причините за недоволството: 

"Направихме протеста във връзка с приемането на закона - ние сме против вида, в който законът ще влезне на второ четене в парламента. Никой не е влизал в преговори с нас, ние имаме идеи", каза Даскалов.

Той обясни, че най-малко с 10% ще поскъпнат горивата. "Ще се елиминира конкуренцията. Малките български фирми ще загинат. Ние сме 99% сигурни, че представители на картела са лобистите - те ще издържат основно на пазара на горивата на едро и дребно. Ще си правят каквото си искат", бе категоричен той.