България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проблем на 8 години: Ще бъде ли закрита линията на трамвай №6 в София?

Според арх. Петков е нужна замяна с тролейно трасе, но Борис Бонев не смята промяната за адекватна

21.06.2018 | 08:38 Редактор: Велислав Филипов
Проблем на 8 години: Ще бъде ли закрита линията на трамвай №6 в София?

Колективен иск срещу Столичната община са подали живеещите в района на бул. "Скобелев" в София. Причината е временното преместване на трамвайното трасе от "Петте кьошета" до НДК от страната на жилищните сгради, извършено преди 8 години. Линиите трябваше да бъдат върнати на място още преди 5 години, но това все още не е факт.

Според арх. Ивайло Петков определено казусът с трамвай №6 трябва да се реши бързо и ефективно.

"Нужно е да се реши дали по участъка да се движи тролей, трамвай или друг транспорт. Тролейното решение има две положителни страни - има връзка с метро и трасето му може да се удължи колкото поискаме. С трамвая това не може да се случи", уточни архитектът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му трасето на сегашната линия на трамвая не е достатъчна да изпълнява своите функции.

Борис Бонев от "Спаси София" е точно на противоположното мнение - "трасето на трамвай №6 трябва задължително да бъде запазено и да функционира".

"Не мисля, че ще бъде адекватна промяната ако трамваят се замени с тролей. Трамваят си е с обособено трасе и се движи бързо. Тролеят ще попада в задръствания и ще е доста бавен. Освен това не се губи връзката между Южния парк и центъра на София", обясни Бонев.

Той отбеляза, че хората от общината вместо да служат на хората, правят точно обратното и цели 8 години не се взема решение по проблема.

"Столичната община иска да има тролейбус, защото така ще се създадат нови връзки на жителите на кв. "Манастирски ливади" с центъра. Ако тази връзка е толкова важна, защо не я пуснат в момента. Те са си наумили, че това трасето на трамвай №6 трябва да изчезне", добави още Бонев.