България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Патриотите предвиждат "езикова полиция" в публичната среда

Как да запазим книжовността – коментират Красимир Богданов и доц. д-р Борислав Георгиев

15.06.2018 | 08:50 Редактор: Иван Берберов
Патриотите предвиждат

Представители на коалицията "Обединени патриоти" внесоха в деловодството на парламента нов закон за българския език. 

Той предвижда създаването на специален орган, който да следи и санкционира за опазването и задължителното използване на българския книжовен език в публична среда. Какво представлява "езиковата полиция"?

"Вече 10 години този закон чака своята реализация. Той засяга употребата на българския книжовен език в публичната сфера. Електронните съобщения често са на латиница, а това приучава и децата така да пишат. Това не засяга брандове и търговски марки. В България не е регламентиран българският вариант на изписване на кирилицата. Ние използваме руския шрифт", обясни депутатът от "Обединени патриоти" Красимир Богданов.

Според езиковеда доц. д-р Борислав Георгиев, ако трябва да се създава някаква комисия, то нека се върне практиката от преди 1944 година с така наречената "правописна комисия". 

"Този законопроект е 17-и поред от Освобождението насам. Въпросът с шрифта на българската кирилица е много сериозен. За първи път този закон е съгласуван с Института за българския език. Има прогрес в цялата постановка. Изразът "езикова полиция" е дълбоко смущаващ", отбеляза той в "България сутрин". 

Народният представител недвусмислено заяви, че ако липсва такъв орган, който да контролира публичната употреба на българския език, то този закон ще бъде пожелателен.