България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Само 5% от работещите внасят в пенсионни фондове

Модераторът и коректор на PEPP Станислав Димитров с коментар по проблемите с осигуряването

31.05.2018 | 10:43 Редактор: Лазарина Колчагова
Само 5% от работещите внасят в пенсионни фондове

Тревогите за стабилността на пенсионната система коментира в студиото на Bulgaria ON AIR модераторът и коректор на PEPP Станислав Димитров.

"Проблемът е, че публичните системи не могат да осигурят висок стандарт. Не можем да очакваме в България пенсията да е повече от 40% от дохода, получаван преди пенсиониране."

Специалистът поясни, че функцията на тези персоналните продукти за пенсионно осигуряване е да допълват основния фонд. 

"На практика след приемане на новото законодателство, ще имаме 2 години, в които регламентът да влезе и България, а гражданите ще имат много възможности за спестяване", допълни той. 

Димитров посочи, че последната година вноските в пенсионните фондове са се увеличили 4 пъти. "Доверието в тези продукти е увеличено. Държавата също трябва да отправя положителни внушения тях", каза още той.

Модераторът на РЕРР обяви резултатите от проведена мащабна анкета за нагласите на хората към продуктите за лично пенсионно осигуряване.

"Отговорите в нея показват 84% готовност на хората да спестяват в подобни продукти, като една от причините за това е увеличеното доверие и повишената информация. 
Доверието на българите в инициативи на Европейската комисия е основен фактор", констатира Станислав Димитров.

Модераторът на РЕРР обобщи, че България има добро законодателство и доказателство за това е резкият ръст в тези фондове за последните години.

"Внасят малко над 5% от работещите, докато средно в Европа внасят около 27%. Все пак, перспективите са този пазар да расте. Всичко зависи от личната инициатива, хората трябва да бъдат информирани", допълни той.