България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист от Paradise Papers за фалшивите новини и дезинформацията

Дийн Старкман със специално интервю пред Bulgaria ON AIR

14.05.2018 | 08:01 Редактор: Тодор Петров
Журналист от Paradise Papers за фалшивите новини и дезинформацията

"Питбулът, който лае, но не хапе". Така наричат Дийн Старкман - един от редакторите на така наречените "Досиета от Рая" (Paradise Papers), американски журналист с дългогодишен опит в "Уолстрийт Джърнал". Колегата Мартина Ганчева се срещна с него по време на посещението му в България.

"Станах медиен критик и се превърнах в питбула, който лае по кучето пазач. Журналистите и демокрацията изпитахме двоен шок - финансовата криза и ехото от нея доведе до недемократични движения и фигури като Виктор Орбан", посочи журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Според него другият изстрел, нанесен по журналистиката, е дигиталната трансформация, която по думите му е подкопала и дори унищожила вестниците.

"Сега превес взимат тролове, хакери и други форми на онлайн дразнители. Най-лошото е зад гърба ни, само трябва да намерим правилната посока на компаса", каза още Дийн Старкман.

Той смята, че не е живеем в свят на пост-истина, но живеем във време, в което обществото се сблъсква с толкова пропаганда и спам, че качествените новини се смесват със слухове и непотвърдени факти.

Вижте цялото интервю на Мартина Ганчева с Дийн Старкман във видеото!