България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Равносметката след срещата Турция-ЕС във Варна – свалено напрежение!

Турция не иска да остава в изолация, смята политологът Първан Симеонов
Публикувана: От:

Конструктивна среща във Варна отчете премиерът Борисов. По думите му на масата са били поставени всички въпроси, включително и вътрешнополитическите теми, които бяха повдигнати от президента Румен Радев и опозицията - в това число и тази за обезщетението на тракийските бежанци. Каква е равносметката от разговорите и кой постигна целта си на срещата във Варна?

Изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов е категоричен, че срещата е свалила напрежението, но реално не е обсъдено или постигнато нищо значимо.

Още по темата

 

"Хубаво е, че тази среща се състоя, а и все пак България е инициатор. Взаимноизгодни са подобни срещи - за Запада, защото не иска да загуби напълно връзката си с Турция, а за югоизточната ни съседка, защото имат търговски връзки с ЕС и очакват пари по въпросното споразумение. Турция не иска да остава в изолация", уточни Симеонов в "България сутрин".

Той е на мнение, че ЕС и Турция са се договорили за неща, за които беше ясно, че ще се договорят.

"Двете страни си размениха взаимни критики. Очакванията не бяха високи и на този фон срещата мина добре. Темата за обезщетяването на тракийските бежанци е важна и трябва да бъде решена в най-скоро време. Тук има много зависещи съдби. Нека да не се прехвърля между институциите и политиците", допълни още изпълнителният директор на "Галъп".

Според политолога Арман Бабикян диалог между ЕС и Турция има, а срещата определено е важна, защото двете държави са потвърдили позицията си по определени теми.

"Искането за разсекретяване на стенограмата от разговора за тракийските бежанци между Борисов и Ердоган не е сериозно. Ако толкова лесно се разсекретяват стенограми, то нямаше да се провеждат такива срещи. Бойко обаче направи грешка - каза, че е поставил въпроса само заради Радев и опозицията. Нали все пак той е премиер", отбеляза Бабикян пред Bulgaria ON AIR.

Политологът смята, че срещата е минала успешно и е добре от време на време да се провежда диалог между ЕС и Турция.

Коментари ( 0 )