България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скандалът с НЗОК е инсцениран, смята депутат от ГЕРБ

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова е на мнение, че може да се забави подписването на Националния рамков договор

23.02.2018 | 09:10 Редактор: Ивайло Николов
Скандалът с НЗОК е инсцениран, смята депутат от ГЕРБ

Националният рамков договор, който сега се гласува, е с постигнати параметри, които са най-добрите от години. Той ще даде шанс хората да получават по-добра здравна грижа, а работещите в системата да получат по-добро възнаграждение за труда си. Това обясни председателят на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова.

"И в този момент се инсценира този скандал и виждаме, че като краен резултат може да се блокира подписването на договора", заяви тя в студиото на "България сутрин"

Според Славчо Велков от БСП скандалът не блокира подписването на рамковия договор, а го блокира призивът на финансовия министър Владислав Горанов да не бъде подписван.

"Напът е да се срине системата за здравеопазване", заяви социалистът пред Bulgaria ON AIR

Славчо Велков подчерта още, че разликата в задълженията на НЗОК, които според управителя на Касата са над 130 милиона, а в официалните отчети около 7 милиона лева, е защото тези пари са скрити.

Според Даниела Дариткова обаче проектът за бюджет на НЗОК е внесен именно от управителя проф. Плочев и той е изчислен на базата на дадените параметри на изпълнение на бюджета за миналата година.

"Тогава е трябвало да има ясни данни колко са дължимите суми към чуждите здравни фондове", обясни депутатът от ГЕРБ в ефира на "България сутрин"

Дариткова обясни още, че в Народното събрание са били изненадани от писмото на проф. Плочев миналата седмица с искане на актуализация на бюджета, като е имало разлика в цифрите между дадените  в писмото и от надзорния съвет.