България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имуществото в апартаментите под наем е незащитено от закона, твърди експерт

Този вид споделена икономика все още не е нормативно регулирана, каза Димитър Маргаритов

05.02.2018 | 08:51 Редактор: Велислав Филипов
Имуществото в апартаментите под наем е незащитено от закона, твърди експерт

Преди дни в социалните мрежи се разпространи историята за група младежи, които извършват нагли обири на апартаменти, предлагани под наем за краткосрочно настаняване. Има ли някаква нормативна уредба, която да защитава имуществото на апартаментите, давани под наем с туристическа цел?

Според председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов няма много жалби за подобни случаи на кражба или повреждане на даден имот, даден под наем с туристическа цел.

"Този вид споделена икономика не е нормативно регулирана нито в България, нито в ЕС. Определен род незаконни действия се стопират, но не всички влизат в законовата рамка. Трябва да се създадат правила и да се вижда ясно и точно кой какво точно предлага", уточни Маргаритов в "България сутрин".

По думите му трябва да има защита както на правата на наемателя, така и на наемащия даден апартамент. 

"Все пак, когато някой наема даден имот има обмяна на данни. Самоличността на наемателите е уточнена, но ако някой извърши престъпно деяние не бива личната му карта с данните му да обикаля из Facebook", допълни председателят на Комисията за защита на потребителите пред Bulgaria ON AIR

Той е категоричен, че няма да е трудно да бъдат наложени някакви регулации върху споделената икономика.

"Когато някой предлага нещо, а след това не го предостави по този начин, той трябва да бъде санкциониран. И обратното - ако наемателите трошат и крадат - трябва да бъдат наказани. Определено притежателят на даден имот трябва да бъде защитен от престъпни деяния. Това ще се случи рано или късно в българското законодателство", завърши Димитър Маргаритов.