Вторият лифт в Банско - ябълката на раздора

Дискусия по темата с икономиста Владимир Каролев и общинския съветник от ДСБ Марта Георгиева

11.01.2018 | 09:32 Редактор: Ивайло Николов
Вторият лифт в Банско - ябълката на раздора

Няма как да сме против втора кабина, но никой не е предлагал такава, посочи столичният общински съветник от ДСБ Марта Георгиева в дискусия за предстоящото изграждане на втори кабинков лифт в Банско. Решението на Министерския съвет предизвика бурни дебати и предизвика редица протести от страна на природозащитниците,

"Никой не я е предлагал. Ако има такова предложение след правен анализа, екологична оценка, след като бъде процедирано по закона за концесиите, ние сме за такава втора линия", обясни Георгиева в студиото на "България сутрин".

Владимир Каролев от своя страна се съгласи, че наистина все още няма инвестиционно предложение за втори лифт на Банско. 

"Инвестиционно предложение не може да има за нещо преди да е процедирано. Наистина решението на 28 декември единствено позволява стартирането на този процес", подчерта икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Според него "огромното потенциално застрояване", от което се опасяват протестиращите, е в 45% от територията, но то е само, за да могат общинските предприятия да правят водохващания.

Според Марта Георгиева няма как ДСБ да не подкрепи протестите, които са против нарушаването на закона. Според нея тяхната позиция е една и съща от 2011 година досега, защото нищо не се променя.

Икономистът Каролев пък подчерта, че докато за някои лифтът на Банско е политически процес, за него това е възможност за отпушване на възможността за развитие на зимния туризъм. 

Вижте видеото с цялата дискусия