България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Повечето българи не се чувстват част от Европа, твърдят журналисти

Европредседателството идва след една много силна външнополитическа година за страната ни, каза Петър Пунчев в "България сутрин"

02.01.2018 | 09:45 Редактор: Велислав Филипов
Повечето българи не се чувстват част от Европа, твърдят журналисти

От вчера председателството на Европейския съюз се пое от България. В рамките на 6 месеца са предвидени 299 събития. Ще се справи ли държавата ни с тази тежка задача и каква е ролята ни на геополитическата карта? 

Според журналиста Бетина Жотева страната ни успешно ще домакинства, но все още голяма част от българското общество не се чувства като част от Европа и част от общността. 

"Трябва да направим това, което всички държави членки досега - а именно да бъдем домакини на европредседателството. Все още обаче по-старите хора продължават да не се чувстват част от Европа, за разлика от по-младите", отбеляза Жотева в "България сутрин".

По думите ѝ, когато се заговори за председателството винаги се обсъжда колко ще струва, а това е "меко казано нелепо".

"Сега ще си проличи до каква степен държавите от Балканския полуостров са готови да влязат в ЕС и какъв статут ще им бъде даден. В момента всички имат равни права и равен глас е Европа, но ще бъде много трудно да се намери равновесието по време на нашето европредседателство", допълни тя. 

Журналистът Петър Пунчев пък уточни, че наистина се чувства горд от факта, че страната ни ще бъде домакин на председателството на ЕС.

"Това европредседателство идва след една много силна външнополитическа година за страната ни. Моментът е исторически и е много важен - както за България, така и за страни като Македония и Сърбия. Трябва да предадем европейския ни опит на другите в региона и да наградим това, което направихме през 2017", категоричен бе журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Пунчев допълни, че все още се вижда разликата между бившите социалистически страни и старите държави членки на съюза. 

И двамата смятат, че Brexit, отношенията с Турция и събитията в Близкия Изток ще бъдат основни теми за председателството ни.