България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Независими ли са медиите у нас?

Натискът е огромен, категоричен бе журналистът Иван Гарелов пред Bulgaria ON AIR

23.10.2017 | 09:29 Редактор: Велислав Филипов
Независими ли са медиите у нас?

След 10-и ноември, когато първият демократично избран президент Желю Желев замина за сесията на ООН в САЩ и в своята първа реч започна с думите: "България вече не комунистическа страна, защото има свободни медии". Би ли се наел някой български държавник да се изправи сега в ООН и да каже същите думи? Очевидно не.

Така Иван Гарелов отговори пред Bulgaria ON AIR на въпроса кой заглушава журналистите и свободни ли са българските медии. Според журналиста има много голямо отстъпление от позициите на българската журналистика и от някои принципи на демокрацията.

Той подчерта, че въпросът за свободата на медиите е много важен - всички знаят, че там има проблем, но същевременно всички го заобикалят.

"У нас политическата класа отдавна осъзна значението на медиите - чрез тях се добират до власт, но има и едно преяждане с властта над медиите", каза още Гарелов в "България сутрин".

Той е на мнение, че натискът над медиите в момента е огромен и той се осъществява чрез всякакви възможни средства.

"За съжаление почти не се виждат вече журналисти, които да отстояват това, което смятат, принципите на демократичната журналистика и да накарат властите да се съобразяват с тях", отсече журналистът.

"Цялата политическа система заедно с всичко, което я обслужва, е насочена към това да диктува положението", категоричен е той.

Според Гарелов телевизиите се прочистват от хора, които в една или друга степен са "непослушни".