България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Последното място на България по свобода на словото е самооценка

Чудовищен проблем е, че правителството е най-големият рекламодател, каза журналистът Емил Спахийски

27.04.2017 | 09:15 Редактор: Тодор Петров
Последното място на България по свобода на словото е самооценка

България е на 109-о място по свобода на словото, защото това е нашето собствено мнение колко сме свободни. Не ни оценява някой отвън, това е самооценка. По този начин водещият на предаването "Необичайните заподозрени" по Bulgaria ON AIR Георги Лозанов коментира класацията на "Репортери без граници", в която сме на последно място по свобода на словото в ЕС.

Доц. Лозанов посочи, че мнението ни произтича от порока, който се възпроизвежда - голяма част от медиите са в корпоративни зависимости.

"Не извършваме нищо особено, за да минем нагоре в класацията. Трябва да има авторитетна организация за саморегулация. Няма достатъчна фактическа сила, която да решава отношенията в журналистическата колегия. Трябва да влезе закон за концентрация на собствеността в медиите", обясни той в "България сутрин". 

Журналистът Емил Спахийски сподели, че е участвал в такава анкета и разкри, че има въпроси от типа "Свободен ли сте да пишете срещу издателя си". 

"Проблемът е в начина, по който се финансират медиите. Най-големият рекламодател е ЕС, а парите от ЕС се разпределят от правителството. Значи правителството е най-големият рекламодател - това е чудовищен проблем. Целият тонус на обществото падна много и хората не искат да се занимават с разследване на проблеми", коментира той пред Bulgaria ON AIR. 

Емил Спахийски добави, че разместването на медийния пазар и навлизането на социалните мрежи е размило много това кое е новина и кое не е.

"Говорейки за свобода на словото преди всичко говорим за свобода на журналистиката. Същинската свобода на словото е привилегия на аудиторията и обществото. Всеки компроматно се защитава като очерня другия и няма журналистически арбитраж, за да се сложи ред", заключи журналистът Георги Лозанов.