България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Риба с олово и яйца с фипронил: Какво ядем?

Залагаме свръхочаквания върху агенциите и контролните органи, посочи Богомил Николов от "Активни потребители"

26.09.2017 | 07:39 Редактор: Тодор Петров
Риба с олово и яйца с фипронил: Какво ядем?

Проверка на неправителствената организация "Активни потребители" показа, че на българския пазар се предлага отровна риба - замразена цаца с олово.

"При един от 12 продукта има леко надвишаване на максималната норма с олово. Замърсяванията, предизвикани от човека, превземат океаните и през рибата се връщат при нас като бумеранг. Има части от океаните, които са доста по-замърсени и уловената там риба генерира повече рискове", обясни пред Bulgaria ON AIR Богомил Николов от "Активни потребители".

Той подчерта, че няма нито един случай у нас, при който контролните органи да са установили наличието на тежки метали в предлаганата на пазара риба. Според него това е така, тъй като просто не се проверява за тежки метали.

"Залагаме свръхочаквания върху агенциите и контролните органи. Отговорността е у този, който пуска стоката на пазара", настоя Николов, визирайки производителите.

Гостът в "България сутрин" коментира и факта, че на гръцкия пазар бяха открити български яйца със завишено съдържание на фипронил.

"Най-важното нещо в случая е да се разследва източникът. В Холандия и Белгия за една седмица разследването установи източника, скоро ще има и присъди. При нас оставяме керванът да си върви и това е лошото", посочи Богомил Николов.

"Искаме да има механизъм, който безпристрастно да определя къде и кога да се извършват проверките. Отдавна нямаме обратна връзка с Агенцията по храните и почти не си сътрудничим", завърши гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.