България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Есента идва – време е да засилим имунитета си

Яжте сезонни плодове и зеленчуци, препоръчват Цвета Капитанова и Огнян Симеонов пред Bulgaria ON AIR

19.09.2017 | 07:40 Редактор: Иван Берберов
Есента идва – време е да засилим имунитета си

На прага на есента сме и ако искаме да подготвим тялото си като подсилим имунната система и метаболизма трябва да наблягаме на есенните плодове и зеленчуци. Може да прибавим към храненето си и различни билки и подправки като акцентираме върху по-лютите - бъз, джинджифил, чесън, куркума и прочее. 

Това посъветва фитнес инструкторът Цвета Капитанова в студиото на "България сутрин". 

"Зимата метаболизмът леко се понижава. Може да го подпомогнем с хранене и тренировки. Храненето – редовно и по малко. Задължително преди тренировка трябва да разгреем, за да избегнем натоварването", отбеляза тя.

Според диетолога Огнян Симеонов, ако сме решили да приемаме плодовете и зеленчуците в течен вариант, е за препоръчване да ги консумираме на смути, а не изцедени на сок, тъй като при изцеждането се губят повечето полезни вещества. 

"Витамин Б12 влияе изключително на цялата нервна система, това е единственото нещо, което не можем да синтезираме или задържим самостоятелно. Този витамин се намира естествено само в черния дроб на животните. Ако човек не може да яде черен дроб, може да взима Б12 на таблетки. Най-засегнатите от тази липса са веганите и вегетарианците", посочи той пред Bulgaria ON AIR.