България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещ:
Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Румяна Симеонова

Продуцент:
Деница Нейчева

Редактор:
Тома Лазаров

Връща се предложението кеш плащанията да са до 5000 лв.

Ограничението не пречи на търговията, но ще свие сивата икономика, уточни Менда Стоянова пред Bulgaria ON AIR
Публикувана: От:

Още по темата

 

Старата идея за ограничаване на кешовите разплащания се връща отново. Първоначално управляващите искаха ограничението да е 1000 лева, след това се покачи на 10 000 лева, а сега се говори да е до 5000 лева.

"Бих казала, че това предложение се връща разумно. След всички разговори решихме, че минимумът трябва да е 5000 лева. Така няма да се засегне търговията, но ще се ограничи сивата икономика. В Европа прагът на плащанията в брой е около 3000-4000 евро, тъй че сме в тези граници", отбеляза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. 

Според нея аргументите, че подобен закон би обслужвал банките, не са сериозни, тъй като винаги някой може да открие лобизъм в нещо, ако се опита.

"Над 13 млрд. лева има в касите на едноличните търговци. НАП проверява дали тези пари ги има или са изхарчени без да се платят данъци. Банковите такси не са високи, вероятно цялото негодуване е от хора, които се притесняват, че този закон ще попречи на сивата икономика", посочи Стоянова пред репортерът на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова.  

 

Коментари ( 0 )