България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Учителите на психотест: Превенция или бухалка срещу неудобните?

Вече няма как да се оправдават и решиха да унижат българския учител, каза Янка Такева
Публикувана: От:

Наредба праща учителите на задължителен психотест веднъж годишно. Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева настоя пред Bulgaria ON AIR, че наредбата  трябва да бъде доусъвършенствана и е убедена, че това ще се случи до 2 седмици.

"Много хора стовариха вината върху българския учител от гледна точка на всичко, което се случва в обществото. Понеже вече няма как да се оправдават, решиха да унижат българския учител. Нима не трябва да минават на психотестове и лекарите, полицаите, държавните служители, журналистите?", сподели тя в "България сутрин".

Още по темата

 

Учителят по история Емил Джасим посочи, че на този етап съм сигурност ще издържи психотеста, но по думите му големият проблем идва от това каква е целта на проверката. 

ко целта е да се мисли в посока на превенция - чудесно. Много висок е процентът на онкоболните сред нашите колеги. Ако обаче целта е тези тестове да бъдат използвани за бухалка, с която да се удря всеки, който е неудобен...", коментира той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според Джасим по време на най-голямата съсловна стачка у нас през 2007 г. е трябвало Синдикатът на българските учители да договори куп други условия, а не само увеличение на заплатите с 5 + 5%. 

Още по темата

 

"Възможно е колегията да потърси сериозно своите права. Има много условия, поради които може да се протестира", отбеляза учителят по история.

Доц. Маргарита Бакрачева, която е психолог в БАН, представи изследване от началото на 2016 г., което показва, че петата година от професионалния стаж на всеки учител е много критична и води до спад в мотивацията. 

"Притеснява ме липсата на възможност, която да осигурява превантивна помощ. Важно е да има превантивна мярка, която да дойде в помощ на самите учители", подчертя тя. 

Доц. Бакрачева отправи апел към институциите да се допитват до нуждите на бенефициентите. Тя добави, че обикновено решенията не се взимат в широка дискусия и в обсъжданията не се включват експерти, които са запознати с конкретната практика.

 

Коментари ( 0 )