България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коалицията между "Да, България", "Зелените" и "ДЕОС" се насочва към 44-то НС

"Ние сме партия от нов тип", заяви Иван Велов пред Bulgaria ON AIR

17.02.2017 | 10:14 Редактор: Жанета Нейкова
Коалицията между

Една нова коалиция се появи на политическия терен. Тя ще се насочи към 44-ото Народно събрание. "Да, България” на Христо Иванов, която заради жалби бе спряна от самостоятелно явяване на изборите, ще участва във вота в коалиция не само с ПП "Зелените", но и с Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС). 

"Ние сме партия от нов тип, различен от това, което съществува до момента", заяви в "България сутрин" Иван Велов, председател на контролния съвет на ПП "Зелените".

Той и Надежда Йорданова от "Да, България" гостуваха в студиото на Симеон Белев, за да коментират подготовката на коалицията за участие в изборите на 26 март.

"Ние имаме много ясно постигнато споразумение за това как ще бъдат определени нашите кандидати за народни представители", отбеляза Йорданова. И допълни, че при коалицията номинациите за листите са сред членовете.

"Партията прави подбор на личностите по съответните критерии, които са разписани в нашите вътрешни правила", каза тя.

Иван Велов отбеляза, че до няколко дни ще бъде ясен резултатът от участващите лица в листите на "Да, България" за предсрочните избори. 

Пред Bulgaria ON AIR гостите коментираха и избухналия скандал, вследствие на публикация в социалните мрежи, в която Петко Ковачев - един от активистите на "Зелените" твърди, че коалицията на "Да, България" ще се разпадне още преди изборите. Появиха се и слухове, че двете формации не могат да се разберат за водачи на листите си. 

"Ковачев е много темпераментна личност, но в момента той не е член на ПП "Зелените", коментира Велов. И продължи: "Всеки е свободен да изказва мнението си, но думите на активиста не са становище на "Зелените". 

Надежда Йорданова заключи темата като каза, че до момента няма конфликти в партията, а се водят дебати. 

"Опитваме се да бъдем аргументирани в дискусиите си и да постигаме общи решения", сподели тя.

По повод напрежението около редицата внесени жалби срещу "Да, България", Йорданова отбеляза, че това е накарало партията да бъде по-съсредоточена и мобилизирана.