България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Богослов пред Bulgaria ON AIR: В църквата има разделение!

Дионисий не е извършил сериозни нарушения, но трябва да отиде в манастир, настоява Венцислав Каравълчев

19.05.2016 | 08:22 Редактор: Мария Аладжова
Богослов пред Bulgaria ON AIR: В църквата има разделение!

Самият факт, че кворумът, който трябва да решава разжалването на архимандрит Дионисий, се събира трудно, говори че позициите по въпроса са разделени. Има хора, които са "за" наказание, и такива, които се изчакват нещата да се оталожат от само себе си, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR богословът Венцислав Каравълчев. 

Според него случващото се в църквата е пряко отражение на процесите в българското общество.

"Църквата трябва да намери верния тон, за да се приближи до хората. Дълго време беше казвано, че църквата е една отживелица. Това промени манталитета на няколко поколения хора. Хората се замерят с някакви канони и правила. Нещата в църквата се превърнаха в нещо като българската политиката - всеки е компетентен, всеки знае кое е нарушение на канона и т.н.", поясни той.

По мнението на Каравълчев действията на архимандрит Дионисий не се явяват сериозно канонично нарушение на православието, а по-скоро случаят е бил преекспониран и подхранен от серията "гафове". 

Богословът обаче посочи, че "не е тайна, че зад Дионисий стоят много сериозни политически и икономически кръгове", което допълнително подхранвало разногласията в Светия синод.

Що се отнася до наказанието, което трябва да бъде наложено на архимандрита, Каравълчев коментира: "Редно е да се вземат мерки. Той е прекалено малък, трябва да му се даде възможност две-три години да прекара в някой манастир".