България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ограда и с Гърция – само след внимателен анализ!

България не е атрактивна за мигрантите, заяви Валентин Радев в ефира на Bulgaria ON AIR

25.03.2016 | 10:41 Редактор: Ирина Георгиева
Ограда и с Гърция – само след внимателен анализ!

Решението дали трябва да има граница (ограда – бел.ред.) между България и Гърция трябва да се вземе на базата на един много внимателен анализ. Зад тази теза застанаха бившият министър на отбраната Ангел Найденов и зам.-председателят на Комисията по отбрана в НС Валентин Радев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"В момента си говорим само за границата между България и Турция. Гърция е част от ЕС и от Шенген, така че не виждаме причина да се поставя там граница. Въпреки това знаем каква е опасността - 12-13 000 души се събраха оттатък границата. В непосредствена близост с нашата граница, но си вярваме, че ще успеем да се справим заедно със съседите", посочи Радев.

Още по темата

Като говорим за българо-гръцката граница към момента има само очертана възможност при необходимост, уточни Найденов.

"Решението "За" и "Против" трябва да се вземе на базата на един много внимателен анализ. Първо на базата на присъствието от гледна точка на бежанците на територията на Гърция. Второ от гледна точка на рисковете да се пренасочат бежанците към територията на България и трето - трябва да се оцени резултатът от операцията за пресичане на нелегалния трафик от Турция към Гърция в Егейско море. На базата на този анализ трябва да се вземе решението", посочи Найденов.

Според бившия министър на отбраната на фона на всичко, което се случва, ако има такова предложение от управляващите - то ще бъде одобрено от огромната част от българските граждани. 

"Такава е ситуацията. В такъв момент всяко едно предложение, което засилва усещането за сигурност и охрана на държавната граница ще бъде посрещнато добре", смята той.

Опасността съществува такава, каквато е и досега - това е станало ясно и след последното заседание на Комисията по отбрана в НС, съобщи Валентин Радев. Той подчерта, че пряка опасност за България няма, но не трябва да се забравят и за огромните струпвания на бежанци в Турция, Гърция и Македония. По думите му България е оазис по ред причини и изпреварващо вижда нещата.

"Службите работят. Засега сме оазис и не сме атрактивна дестинация за мигрантите. Гърция и България са част от Европа, а Европа трябва заедно да се справя с проблема", настоя той.

Със сигурност има случаи на нелегален трафик, коментира от своя страна Ангел Найденов. Той не скри, че това не може да стане без съдействието на определени служители - дали на Гранична полиция или на по-високи нива.

"След като хора, които не са регистрирани, могат да се явят в големите центрове - в София, във Варна, очевидно става с нелегално преминаване на границата. Въпреки физическата охрана, въпреки възпрепятстващото съоръжение. Разбира се, че не трябва да остане без последици и трябва да се разследва", каза той.

Парите, които министърът на отбраната Николай Ненчев поиска за участието на българската армия в операции за антитероризъм са 2 млн и половина лева, заявиха те. 

Експертите уточниха, че 1,5 млн. лева са за допълнителното екипиране и оборудване на части от Специалните сили.

"Това има пряко отношение и по миграционния поток, и пресичането на нелегалния трафик и съответно възможността за участие на военни формирования в антитерористични операции", обобщиха те.