България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Четвърта индустриална революция - основната тема на форума в Давос

Четвъртата индустриална революция - това е време, в което последователите са загубени, коментира Лидия Шулева

19.01.2016 | 13:31 Редактор: Ирина Георгиева
Четвърта индустриална революция - основната тема на форума в Давос

Четвърта индустриална революция - това ще бъде основната тема на икономическия форум в Давос 2016г. Според бившия икономически министър Лидия Шулева България все се опитва да достигне някого и се лишава от възможността да мисли самостоятелно и да намира собствените си пътища.

"В България от дълги години битува едно схващане, че трябва да достигнем някого и че сме еди на кое си място и тя трябва да се сравняваме. Четвъртата индустриална революция - това е време, в което последователите са загубени - тоест, ако трябва да следваме пътя на първите, обречени сме да бъдем изоставащи." - обясни Шулева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

В условията на специфичната четвърта индустриална дигитална революция единственият начин е да намираме нашите кратки нови пътища, тоест да се стимулират иновативните подходи и да се следва собствен път, смята бившият икономически министър. Според нея това е едно схващане, което все още не намира достатъчно широка подкрепа в България и това определя изоставането в някои сфери.

"Това е нагласа, която трябва да се утвърждава и да бъде стимулирана в цялостната обществена среда в България. Винаги се стремим да следваме и да повтаряме това, което вече е направено. Няма я тази среда, която да стимулира хората към собствения път." - поясни Шулева.