WEF отмени поканата към Северна Корея да дойде в Давос

Форумът ще се проведе на 20-23 януари

13.01.2016 | 17:12
WEF отмени поканата към Северна Корея да дойде в Давос

Поканата към Северна Корея да участва в Световния икономически форум в Давос /WEF/, който се открива през януари бе оттеглена заради четвъртия ядрен тест на Пхенян в нарушение със забраната на ООН, съобщи Ройтерс.

WEF съобщи в сряда /13 януари/, че министърът на външните работи на Северна Корея може да присъства на срещата на световните политически и бизнеслидери на 20-23 януари, но вече не е добре дошъл.

Няма незабавна реакция от Северна Корея, която за последен път е изпращала делегация в Давос през 1998.

Филип Рослер, член на Борда на WEF каза в Женева пред медиите, че форумът е поканил Северна Корея в края на миналата година.

Още по темата

"Поканихме Северна Корея на годишната среща, защото тогава имаше убедителни, окуражаващи сигнали от КНДР за възможност за глобален диалог", каза Рослер.

"Но след това видяхме какво стана миналата седмица".

Южна Корея предупреди Северна Корея в сряда, че САЩ и нейните съюзници работят по нови санкции в отговор на ядрения тест, за който Пхенян каза, че е на водородна бомба.

 

Давос 2016

Световният икономически форум в Давос ще бъде посетен от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, държавният секретар на САЩ Джон Кери и вицепрезидентът Джо Байдън.

Темата за глобалната сигурност се очаква да бъде основна на форума в Давос, който ще бъде посетен от 2500 души, включително бизнес лидери, финансови министри, централни банкери, милиардери и звезди като американския актьор Леонардо ди Каприо и ирландският изпълнител Боно.

Новите лидери на Аржентина и Канада ще дойдат, съобщи WEF. Очакват се и британският премиер Дейвид Камерън и израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Предвидени са 250 дискусии и работни срещи по теми от "Войната за водата" до "Състоянието на изкуствения интелект".

Общата тема на форума ще бъде "Управление на четвъртата индустриална риволюция" за начина, по който правителствата, компаниите и хората могат да се справят и спечелят от технологичните промени.

Както се случи в Давос през 2015 четете тук.