Сеул протестира срещу ядрената програма на КНДР

Около 300 ветерани се събраха в южнокорейската столица, за да изразят недоволството си

09.01.2016 | 10:40 Редактор: Мария Аладжова
Сеул протестира срещу ядрената програма на КНДР

Стотици ветерани в Република Корея изязоха на протест срещу предполагаемите ядрени опити на Северна Корея, предава Reuters. Напрежението между двете страни продължава да нараства. Сеул реши да поднови излъчването на антикомунистическа пропаганда по високоговорител през границата със Северна Корея на 8 януари, малко след като Пхенян обяви, че е бил извършен успешен тест на водородна бомба. 

Около 300 протестиращи се събраха в центъра на южнокорейската столица, държащи банери и лозунги против режима в КНДР.

"Северна Корея се опитва да вдигне ядрената си мощ, с което повишава заплахата за страната ни", заяви лидерът на протестиращите Парк Юнг-со.

Събралата се в Сеул тълпа се обърна към правителството с призив за пълна готовност за потенциални провокации от страна на КНДР. Последните събития сериозно разтревожиха и САЩ и Китай, въпреки че Вашингтон се отнесе с доза скептицизъм относно твърденията на Пхенян за успешен ядрен опит.

Представител на южнокорейските войски съобщи, че Сеул и САЩ са се договорили да разположат стратегически оръжия на територията на Южна Корея, непосредствено след изявлението на КНДР, но отказаха да разкрие подробности. Медии спекулираха, че най-вероятно става въпрос за бомбардировачите B-2 и B-52, както и за ядрена подводница.