България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

К. Занков: Няма отлив на туристи от Турция след атентата в Истанбул

Експертът определи атаката от 12 януари като удар за туризма в Турция

13.01.2016 | 13:59 Редактор: Ирина Георгиева
К. Занков: Няма отлив на туристи от Турция след атентата в Истанбул

На този етап няма отлив или кампания за отказ на туристи от Турция. Това съобщи главният експерт към Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков в Сутрешния блок на Bulgaria On Air. По думите му в момента вървят записванията за летните курорти и няма някакъв спад.

"Няма как атентатът в Истанбул от 12 януари да не рефлектира върху туризма в Турция като цяло, но до момента не можем да кажем, че има някаква уплаха." - обясни Занков.

Около 12 млн. души посещават Истанбул годишно и това е една много атрактивна дестинация, посочи експертът. По думите му това е град на контрастите, където се преплитат Азия и Европа. Средно 300 000 български туриста почиват в Турция всяка година, посочи Занков и уточни, че целта е туризъм, а не посещението на близки и приятели. По думите му Турция е дестинация с много възможности и има ежедневни посещение на Анкара, Истанбул и други големи градове.

Занков определи атентатът от 12 януари като удар за туризма в Турция. 

"През 2016г. се очаква огромен отлив на руски туристи. По принцип руският и германският пазар са основни за туризма в Турция. Има много българи, които почиват в Турция, но сме несравними като обем спрямо посочените пазар. Очакваме да наваксат с национален и местен пазар, защото Турците са една голяма нация. Не се очакват колосални намаления." - отбеляза Занков.