България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каква ще е 2016 г. за бежанците?

Коментар на Костадин Георгиев-Калки и Александра Попова от Съвета на жените-бежанки в България

08.01.2016 | 16:29 Редактор: Мария Аладжова
Каква ще е 2016 г. за бежанците?

Опорни точки по темата с бежанците представиха Александра Попова от Съвета на жените-бежанки в България и музикантът Костадин Георгиев-Калки в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 8 януари.

Още по темата

Около 80% от бежанците са икономически мигранти, посочи Калки. По думите му само през идната година се очаква наплив от още 1 млн. души да пристигнат в Германия. Според него бягащите от зоната на конфликта в Близкия Изток са "закърмени с насилие" и идват в Европа не за убежище, а за да се възползват от социалната ѝ система. По думите му противопоставянето между исляма и християнството не може да бъде избегнато.

Като конкретно решение за спиране на миграционния поток Калки посочи създаване на свободни зони и икономически структури в зоните на конфликт.

"Ние като хуманитарна организация, работеща с бежанци, естествено осъждаме акта на насилие във всичките му форми, както и последните събития в Кьолн. Самите бежанци, с които работим, бягат от това насилие. Не бива случката в Кьолн да насажда настроение за враждебност", опонира на Калки Александра Попова.

Тя изрази мнение, според което хората от различните вероизповедания в Европа не трябва да се поставят един срещу друг, а да черпят от различията си.