България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

К. Карчев: Човечеството познава 4% от Вселената

2015г. беше наистина удивителна заради новите неща, които научихме за Слънчевата система

31.12.2015 | 12:24 Редактор: Ирина Георгиева
К. Карчев: Човечеството познава 4% от Вселената

Човечеството познава 4% от Вселената, а 2015г. беше наистина удивителна заради новите неща, които научихме за Слънчевата система. Това коментира медалистът от няколко световни олимпиади по астрофизика и физика Константин Карчев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Вярването на учените е, че всички феномени в Космоса произтичат от едни и същи закони, коментира Карчев. За него е най-удивителното, че всичко, което се случва преди 13 млрд. години се случва и сега по същите закони.

"Знаем какво е останалото и какви са ефектите му, че съществува тъмна материя, която някак си взаимодейства гравитационно и привлича всички неща, но някак си не реагира на светлина и не можем да я видим.  Има и тъмна енергия, която просто по някакъв начин кара Вселената да се разширява - нещо, което напълно не разбираме. Можем да го отчетем във формулите си, но не разбираме." - добави Карчев. 

През 2015г. проучихме Плутон и Марс, както и разгледахме една от най-отдалечените и стари галактики във Вселената, отчете младият учен. По думите му NASA откри доказателства за наличието на вода в течно състояние на Червената планета.

"Марс винаги е привличала хората, защото е една много подобна планета. Да, наистина от NASA откриха данни за течаща вода на Марс. Обект на изследвания е загубата на атмосфера на Марс. Тя е много рядка и там не могат да се задържат неща в течно състояние и заради това течната вода беше някакъв рядък феномен." - поясни Карчев. 

През 2015г. телескопът Кеплер откри планета подобна на Земята, но до много по-ярко Слънце, добави младият учен. По думите му годината там е равна на 385 дена, а космическото тяло е малко по-голямо от планетата ни.

"Учените го наричат Изгубеният братовчед на Земята. Всъщност тази планета е подобен на Марс, който за космическите мащаби не е толкова по-различен от Земята." - допълни Карчев.

Човечеството не е съвсем готово да изпрати хора в Космоса, които да живеят сами толкова време, смята Карчев по повод това, че NASA подготвя мисия до Марс.