България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Масово пренебрегване на законите от страна на разведените родители у нас

Темата коментира председателят на Съюза на бащите в България - Светослав Стефанов

16.11.2015 | 13:26 Редактор: Мария Аладжова
Масово пренебрегване на законите от страна на разведените родители у нас

Неспазване на наложеното от съда решение е един от най-често срещаните проблеми при споделеното родителство след развода. Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Светослав Стефанов, председател на Съюза на бащите в България. Той коментира някои от казусите при отглеждането на деца от разведени двойки.

Стефанов потвърди за масовото пренебрегване на законите от страна на разведените родители у нас. Според него това се дължи на чувството за безнаказаност, подхранвано години наред от нефункциониращата система, и тромавото законодателството по въпроса. Не малко са случаите, в които бащи или майки отвличат децата си, безприпятствани от закона. В такива случаи децата се превръщат в разменна монета.

Председателят на Съюза на бащите беше категоричен, че това има негативен ефект най-вече върху децата. Подобна среда може да повлияе трайно на крехката психика на детето, прокарвайки път за психически разстройства и зависимости в бъдеще.  

По думите на Стефанов майките поемат по-голямата част от бремето след развода:

Майките като правило поемат по-голямата част от отговорността. Има и бащи, които забравят за издръжката, забравят за децата си. Нашият призив (на Съюза на бащите в България - бел. ред.) е да бъдем преди всичко хора, да не бъдем егоисти и да помислим за децата си

Социалните работници трябва да вършат работата си по-отговорно, категоричен беше Светослав Стефанов. Той обясни, че докладите, които подготвят социалните работници след проверка, са напълно формални и често се пишат по шаблон. По негови думи, на базата на тези доклади се правят заключения за състоянието на детето и средата, в която живее.

Стефанов заяви, че Камарата на частните съдебни изпълнители е предложила промяна в законодателството, насочена към ефективното изпълнение на съдебното решение за съдбата на децата след развода на родителите. 

Съюзът на бащите в България е учреден през 2015 г. от Петър Христов и Светослав Стефанов. Съюзът е член на Platform for European Fathers (PEF) за България. Организацията има за цел да ангажира общественото мнение с въпросите, свързани с отглеждането на децата сред разведените двойки, както и да обърне внимание на пропуските в законодателството, що се касае до споделеното родителство.