България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Столична община харчи 4,5 млн. лева, за да извози боклука от уличните кошчета

София е събрала глоби заради боклук с квитанции за 62 000 лева

02.10.2015 | 10:44 Редактор: Ирина Георгиева
Столична община харчи 4,5 млн. лева, за да извози боклука от уличните кошчета

Българинът сам трябва да си изгради културата за рециклиране и разделно събиране на боклук. Зад тази теза се обединиха председателят на екокомисията към СОС Лорита Радева и Петър Николов от Столична община в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.  

"От юни има нова наредба за управлението на отпадъците на града и чистота на столичния град. Наредба, в която бяха завишени изискванията по отношение на разделното събиране. Тогава, когато се грижим за природата трябва и да разберем, че отпадъкът може да бъде повтаряемо рециклиран." - посочи Радева.

В София в улиците и междублоковете пространства има 6000 монтирани улични кошчета, посочи Николов. По думите му отделно има още и в парковете, градинките и площадките.

"На ден поне по 5 пъти се извозва боклукът от кошчетата на бул. Витоша. В централната част е минимум три пъти. Софийска община харчи 4 милиона и половина лева само за улични кошчета." - посочи Николов.

Експертът от Столична община посочи, че в София има около 2 млн души на фона, на които има около 300 инспектора. По думите му чисто математически сметката не излиза.

"От 1 януари - до 31 август имаме глоби с квитанции за 62 000 лева, а тя се плаща на място. Глобата по квитанция се плаща веднага - тя е 10 лева, но в зависимост от нарушението може да е повече." - коментира Николов.

Според Радева няма причини глобите да са големи суми, но е нужно децата да се възпитават на разделно събиране и да не си изхвърлят боклука извън кошчетата.