България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Камелия Лазарова: Законът за земята удари най-вече публичните компании

Те могат да загубят бизнеса си заради последните промени в Закона за земеделските земи

20.02.2015 | 14:05 Редактор: Ирина Георгиева
Камелия Лазарова: Законът за земята удари най-вече публичните компании

Публичните компании могат да загубят бизнеса си заради последните промени в Закона за земеделските земи. Това коментира финансовият консултант Камелия Лазарова в Сутрешния блок на България Он ЕР. По думите й промените предвиждат солени глоби за чужденци от страни извън ЕС и офшорни компании, които притежават земя у нас.

"Промените в Закона за земеделските земи в момента касаят най-много публичните дружества, тъй като по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, акциите на публичните компании са свободно прехвърляеми, тоест компаниите не могат да упражняват контрол върху това дали граждани извън ЕС придобиват техни ценни книжа Според новите промени обаче на тях им се вменява тази отговорност и нещо повече - те ще бъдат глобявани, а при това глобитете са толкова големи, че могат да съсипят не един или два бизнеса." - обясни Лазарова.

Законът гласи, че ако сред акционерите на компаниите има хора или фирми  от трети страни или офшорни зони, те нарушават Закона за земеделските земи. Те имат срок до 1 май, за да се поправят, но ако не го поправят ще бъдат глобявани със 100 лева за всеки притежаван декар нива, обясни инвестиционният брокер Илиян Скарлатов. По думите му след три месеца глобата е в троен размер и не е еднократна глоба. 

"Нека тръгнем по-назад във времето. Акционерните дружества са със специална инвестиционна цел и са едни от най-успешно развиващите се дружества на българския фондов пазар. Тоест те съставляват много голяма част от оборота на Борсата. Те са много значима част от капиталовия пазар. Не става дума за някоя периферна компания или група от компании. Те са сърцето на фондовата борса, защото предоставят много висока степен на сигурност. Всъщност след влизането на Закона за акционерните дружества със специална инвестиционна цел - те се развиват много добре - 2004-2005г., тоест те са основна съставна част от този пазар." - коментира Скарлатов. 

Фармацевтичните компании у нас, които отглеждат различни култури за техни продукти, ще бъдат засегнати от промените, отбеляза инвестиционният брокер. По думите му няма нищо лошо в това Законът да засяга чужденците, но той не трябва да се обръща и срещу публичните дружества.

Чуйте коментара на Камелия Лазарова и Илиян Скарлатов за това как промените в Закона за земеделските земи се отразяват на капиталовите пазари в следващия видео материал: